La Plana de Vic (Osona)

                                                                                                                         

La Plana de Vic és una típica depressió situada a mig camí entre Barcelona ciutat i els Pirineus, ocupa una zona central de Catalunya que forma part de la comarca d'Osona. La Plana té uns 20 Km de longitud i 8-10 Km d'amplària, prenent un aspecte de gran cubeta envoltada de muntanyes.

 

 

Vista del poble de Tona y El Castell

 


En temps remots aquesta conca era un gran mar…

 

En el passat aquesta depressió estava ocupada per un gran llac del qual sobresortien algunes illes. Actualment aquestes constitueixen els típics serrats d'abruptes vessants de tons grisenc blavosos i superfície plana (vegeu l'exemple en la foto superior de la vila de Tona). Les típiques roques fàcilment fragmentables de color grisenc amb tons blavosos caracteritzen la zona. En realitat representen els sediments acumulats durant milers d'anys quan era un gran llac que per efecte de la pressió van anar compactant-se en roques.  De fet les vessants d'aquestes muntanyes havien estat les ribes d'antigues illes, en les que es van desenvolupar gran quantitat de mol·luscs i altres invertebrats aquàtics. En l'actualitat podem trobar encara algunes restes d'aquests en forma de closques i esquelets fossilitzats. Aquests fòssils evidencien l'origen lacustre de la regió. Els dipòsits que es van anar acumulant durant l'era secundària i principis de la terciària (capes eocèniques de fa uns 60 milions d'anys). Els plegaments van deixar els sediments compactats al descobert i erosionables.

 

 

 

 

Exemples de fòssils trobats per les muntanyes de Tona

 

 

El seu origen de conca lacustre determina aspectes climàtics i  de vegetació…

 

La gran concavitat que determina la depressió central d'origen lacustre amb les muntanyes circumdants, determina un fenomen climàtic molt característic de la zona, la denominada inversió tèrmica, que es fa molt evident als dies calmats de tardor i hivern. L'aire fred procedent dels Pirineus, per ser més dens que el càlid, tendeix a baixar i ocupar les zones baixes de La Plana, desplaçant a l'aire més temperat, que ascendeix per les zones perifèriques i més elevades. El resultat és que les terres centrals, més baixes, són més fredes que les muntanyes circumdants. La vegetació també segueix l'efecte de la inversió tèrmica. Així, en els parts centrals, pel fet que la temperatura és relativament baixa i la humitat elevada amb freqüent estancament de boira, es presenten espècies vegetals més de muntanya, tals com roures i pi roig. En ascendir per les vessants circumdants, trobem una vegetació Mediterrània, característica de terres baixes i temperades. El roure és substituït per l'alzina i el pi silvestre per el pi blanc o el pi pinyoner.

 

 

Desenvolupament socioeconòmic condicionat per les seves característiques geològiques i climàtiques…

 

L'origen sedimentari de la Plana de Vic va fer que la seva terra fos fèrtil i molt apta per a conreus com els de cereals i patates. Això va afavorir el desenvolupament de granges animals, especialment de bestiar porcí, i conseqüentment el desenvolupament d'indústries càrniques, com les de producció d'embotits, i també les de pells.  Vic es va convertir així en un important centre d'intercanvi comercial agrícola i ramader. Són famoses les patates del “bufet” i els embotits de Vic. D'especial rellevància és el mercat que es realitza cada dissabte a la plaça central d'aquesta ciutat, plaça dit de pas d'interessant valor arquitectònic. Anualment se celebra pel Maig el conegut Mercat del Ram.

 

 

           

 

 

D'altra banda, les característiques sedimentàries de la zona han donat origen a fluxos subterranis d'aigües riques en sals amb singulars propietats medicinals (iode, liti, sulfurs,…). Al principi del segle XX es van construir a Tona diversos balnearis que aprofitaven les propietats terapèutiques de les aigües i que van adquirir considerable esplendor en les dècades dels anys 30 i 40. En la foto pot es pot veure l'edifici central del Balneari Codina, fundat el 1913, actualment encara en funcionament amb les innovacions tecnològiques introduïdes recentment pel Dr. Terricabras.   Balneari Codina           

 

 

 

 

En conseqüència, la vila de Tona (veure foto) es va convertir en un centre atractiu d'estada estiuenca i moltes famílies es desplaçaven cada estiu de Barcelona i altres ciutats per passar les seves vacances estiuenques a la vila. Actualment, diverses d'aquestes famílies s'han establit definitivament per Tona i altres localitats de la Plana per gaudir d'una zona que sense perdre el seu caràcter rural, presenta unes bones comunicacions i és impulsora d'indústria i esdeveniments culturals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imatges de Tona i rodalies ...

 

Típica masia catalana (Casal de Montrodón)

Masia de Vilageliu                        

 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cavalls a Tona per Sant Antoni

Cavalls a Tona per la festa de Sant AntoniDia de la Montesa 

Dia de la Montesa a Tona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Correfoc amb els dimonis de Tona

Correfoc amb els dimonis de Tona                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LINKS:

http://www.osona.com/index.htm

http://www.portesdelmontseny.com/